SLO ENG

Vrazov trg 2
1104 Ljubljana
Slovenija

telefon: +386 1 543 7700
Faks: +386 1 543 7701
e-pošta:

Natisni Nastavitve

Projekti

Projekt Medimedo

Domača stran: www.dsms.net/medimedo

Projekt Medimedo je namenjen otrokom med 4. do 6. letom, da na sproščen način preko igre premagajo strah pred zdravniškimi pregledi. To dosežemo tako, da postavimo improviziran zdravstveni dom za igračke s čakalnico, ambulantami, rentgenom in lekarno, kjer delujejo študentje medicine in dentalne medicine kot zdravniki igračk in kamor otroci pripeljejo svoje bolne prijatelje. Hkrati pa tudi zmanjšamo negotovost bodočih zdravnikov in zobozdravnikov ob srečanju z najmlajšimi bolniki.

Misli na srce

Domača stran: www.dsms.net/mislinasrce

Projekt Misli na srce je namenjen predvsem mladim, ki jih poskušamo spodbuditi k zdravem načinu življenja in tako prispevati k zmanjšanju pojavnosti bolezni srca in ožilja v Sloveniji.
Ravno zato bomo letos že 3. zapored organizirali Tek za srce v parku Tivoli, ki se ga bodo udeležili študentje iz vseh ljubljanskih fakultet in ostali rekreativni tekači. Skrbimo pa tudi za zdravje študentov medicine, zato vsake 14 dni pripravimo sadni dan, na katerem jim zastonj delimo jabolka ali kakšno drugo sadje. Poleg teka in sadnih dnevov, pa želimo pripraviti še učinkovitejše delavnice in ostale aktivnejše pristope za srednješolce, s katerimi bi poleg osveščanja poskusili vplivati tudi na spremembo njihovega življenjskega sloga.

Projekt VIRUS

Domača stran: www.projektvirus.org

Projekt VIRUS je preventivni javno zdravstveni projekt, ki temelji na izobraževanju širše javnosti, predvsem pa mladostnikov, na temo virusa HIV, AIDS-a in drugih spolno prenosljivih bolezni.
V okviru tega izvajamo delavnice vrstniškega izobraževanja na osnovnih in srednjih šolah ter vsako leto ob 1. decembru, dnevu boja proti AIDS-u pripravimo vseslovensko akcijo osveščanja, ki se konča s koncertom priznanih slovenskih glasbenikov.
Skupaj pa nas drži moštveni duh in nora zabava! Vas zanima več? Klik, klik, link, link...

Urgentna medicina

Domača stran: www.dsms.net/urgenca

V okviru projekta Urgentna medicina organiziramo štiridnevne delavnice, kjer strokovnjaki predstavijo aktualne probleme neodložljive pomoči iz različnih področij medicine, sistem delovanja nujne medicinske pomoči in interdisciplinarno povezovanje pri reševanju v posebnih okoliščinah.
Študenti se praktično seznanijo z nujnimi ukrepi (npr. intubiranje, defibriliranje), zanimivimi učnimi primeri (npr. akutni koronarni sindrom) in skozi slikovite prikaze spoznajo pomen sodelovanja z reševalci, gasilci in helikoptersko nujno medicinsko pomočjo.

Osveščen, ne zadet!

Domača stran: www.osvescen.si, www.osvescen.org

Zakaj se posameznik poda v svet drog? Je vsak uporabnik drog tudi narkoman? Se zaveda tveganj, ki so ob jemanju drog prisotna? In kako ukrepati ob predoziranju?
Zato smo tu! Odpreti želimo javno razpravo o problematiki drog in zasvojenosti ter tako prispevati k zmanjšanju tabuiziranosti same teme in stigmatizacije uporabnikov. Širši slovenski javnosti posredujemo objektivne in znanstveno podprte informacije o drogah, njihovih učinkih in dolgoročnih posledicah, ki jih povzroča uživanje psihoaktivnih substanc.
Osvesti se, to se tiče vsakogar!

Zbornik

Kaj je Zbornik študentov Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani?
Je nekaj, v katerem smo vsi in kar me še posebej veseli, v takem številu; je knjiga za katero mora vsak, ki je v njej, nekaj prispevati in se potruditi vsaj toliko, da izpolni prijavnico. Tako postane zbornik naša knjiga in postanemo mi vsi del naše fakultete, del skupnosti. Naj vam ostane v spominu, listajte ga mnogo, mnogokrat, poiščite v njem nove in stare ljubezni, dobre prijatelje in bežne znance. Pokličite nekoga, ki ve kdaj so vaje in nekoga, ki bo z vami delal seminar ali pa bo šel po izpitu z vami na pivo.

Tečaj slovenskega znakovnega jezika

Te zanima, kako se pogovarjajo gluhi? Kako razložijo zdravniku, kaj je narobe? Kakšne težave imajo na banki, na sodišču, v trgovini? Kaj pomenijo kretnje, ki jih uporabljajo namesto zvoka?
Vse to in se več o življenju gluhih izveste na tečaju znakovnega jezika. Tečaj vodijo tolmači slovenskega znakovnega jezika, ki nas naučijo kretati in odgledovati kretnje. Ob zaključku tečaja lahko svoje znanje preverite v direktni komunikaciji z gluho osebo, ki se nam pridruži na tečaju. Hkrati tako iz prve roke izvemo, kako izgleda vsakdanje življenje gluhega človeka.

Strokovno-zabavna ekskurzija v Beograd

Strokovno-zabavna ekskurzija v Beograd je že tradicionalen tridnevni izlet študentov MF v prestolnico Srbije in nekdanje skupne države, ki se zgodi prvi decembrski vikend. Poleg ogledov znamenitosti, potepanja in raziskovanja dnevnega & nočnega življenja tega vznemirljivega mesta, obiščemo beograjsko Medicinsko fakulteto, kjer se srečamo s tamkajšnjimi kolegi, ki nam razkažejo svojo fakulteto, prostore študentskega društva, ogledamo pa si tudi izbrane inštitute in priljubljen anatomski muzej. Seznanimo se z njihovim načinom študija, izmenjamo si izkušnje in ideje, v enem od večerov pa nam priredijo tudi manj formalno druženje ;)
Generacije zadovoljnih študentov se rade znova vračajo v to gostoljubno in očarljivo metropolo na sotočju Save in Donave, kjer vsakokrat odkrijejo nekaj novega, nazaj pa prihajajo pozitivnih vtisov in polni energije za nove študijske napore.

V spomladanskih mesecih nas beograjski kolegi obiščejo na njihovi ekskurziji v Ljubljano, zato organiziramo sprejem, ogled naše fakultete in druženje z njimi ter povrnitev vseh ugodnosti, ki smo jih bili deležni na našem izletu.

Twinning

TWINNING je projekt, ki poteka v obliki mednarodne izmenjave. Njegov glavni namen je povezati študente različnih evropskih medicinskih fakultet, jim omogočiti spoznavanje drugega zdravstvenega sistema in študija medicine ter same tuje države in kulture. Običajno izmenjava traja pet dni, poteka pa v dveh delih; v prvem delu bomo gostili tuje študente, v drugem delu pa bomo v vlogi gostov mi. Če želiš spoznati kolege iz drugih držav, njihov študij in študentsko življenje, se nam pridruži!

Za življenje

Domača stran: www.zazivljenje.org

"Priskočiti na pomoč poškodovancu ali nenadno obolelemu mora biti refleks"
(Jože Balažic)
Pri projektu Za življenje organiziramo brezplačne obnovitvene tečaje prve pomoči za laično javnost, s katerimi želimo to misel privesti bližje realnosti. Tečajnike učimo pravilnega postopanja v življenje ogrožujočih stanjih. Očividec z dobrim znanjem prve pomoči z manj strahu pristopi do ponesrečenaga oz. nenadno obolelega ter lahko bistveno zveča preživetje oz. zmanjša negativne posledice dogodka.

Zdravstveni tim

Zdravstveni tim je projekt, ki povezuje študente medicine, farmacije in visoke šole za zdravstvo. Je projekt, ki sledi sodobnim smernicam klinične prakse in daje velik pomen skupinskemu delu ter sodelovanju na interdisciplinarnem nivoju. Projekt navadno poteka konec marca in traja štiri dni. Prvi trije dnevi so namenjeni predavanjem na določeno temo (vsako leto se izbere novo temo; prejšnje teme: diabetes, KOPB, srčno popuščanje, Parkinsonova bolezen..), zadnji pa praktičnim delavnicam, ki potekajo na ustreznem kliničnem oddelku. Zdravstveni tim je projekt za vse tiste, ki bi radi poglobili svoje znanje, dobili širši pogled na nego in zdravljenje pacienta, bi radi nekoč delali v produktivnem delovnem okolju in verjamete v moč skupinskega dela.

Pridi in postani del Zdravstvenega tima!

Izmenjave

Izmenjave v okviru Društva študentov medicine Slovenije (DŠMS) so 1. mesečne izmenjave, ki lahko potekajo na inštitutih - elektivi, ali pa na klinikah - prakse, v drugih državah.
Kot temeljna aktivnost DŠMS obstajajo že od samih začetkov društva iz časov bivše Jugoslavije, natančneje od leta 1953. Pravzaprav je bilo društvo v ta namen tudi ustanovljeno. Potekajo v okviru IFMSA, ki združuje društva študentov medicine iz nekaj več kot 90 držav.
Princip izmenjav je tak, da vsaka država pokrije stroške bivanja za študenta ki pride k njim na izmenjavo, za študenta ki ga pošlje ven, pa stroške krije gostujoča država. Na ta način je omogočeno tudi npr. nekomu iz Sudana, da pride na Norveško in tam živi cel mesec, njegovi stroški pa so enaki, kot če bi ta mesec živel doma.
Skozi leta delovanja sta se število in kvaliteta izmenjav vseskozi izboljševala. Tako naše izmenjave danes omogočajo okoli 60 našim študentom na leto, da si pridobivajo nova znanja v približno 30 različnih državah. Vsako leto pa nas obišče prav toliko tujih študentov.
Izmenjave potekajo predvsem v poletnih mesecih in se delijo na raziskovalne (»elektive«) in strokovne (»prakse«) izmenjave. Elektivov se lahko udeležijo študenti vseh letnikov medicinske fakultete, medtem ko so prakse namenjene predvsem študentom višjih letnikov medicine.

Vrazov trg 2, 1104 Ljubljana, Slovenija -- telefon: +386 1 543 7700, faks: +386 1 543 7701 -- e-pošta:

Vse pravice pridržane.

Creatoor Group izdelava spletnih strani